Centru medical & Laborator de analize medicale

ANALIZELE MEDICALE SUNT UN ANSAMBLU DE PROCEDEE, mai mult sau mai puţin complexe, ce furnizează informaţii asupra aspectului şi funcţionalităţii diferitelor organe şi compartimente ale organismului cât şi asupra gradului de sănătate şi boală ce afectează organismul în cauză.

Pentru ca analizele se reflecte cu adevărat situaţia organismului, pe lângă performanţele laboratorului, este foarte importantă şi PREGĂTIREA PACIENTULUI înaintea recoltării.

 

 

Mai jos puteți vedea INSTRUCȚIUNILE DE RECOLTARE pentru analizele comune.

In cazul in care analiza de care ai nevoie nu se regăseste in listă, poti găsi detaliile de recoltare in descrierea testului din cadrul secţiunii LISTĂ ANALIZE sau poţi suna la numărul de telefon al laboratorului.

Recoltarea sângelui se face dimineaţa înainte de consumul unor alimente sau lichide (mai ales dulci) pentru a nu denatura rezultatele unor analize cum ar fi spre exemplu: glicemia, colesterolul sau trigliceridele. Alte analize sunt influenţate indirect de alimentaţie prin creşterea turbidităţii sângelui, ceea ce va interfera cu anumite metode de determinare.

Ex. bilanţul lipidic – pregătire pacient:
* pacientul trebuie să respecte o dietă neschimbată timp de 3 săptămâni înainte de recoltare;
* să aibă o greutate corporală stabilă;
* să nu mănânce 12-14 ore înainte de recoltare (poate să bea apă şi cafea neagră fără zahăr);
* se recomandă abstinenţă de la alcool timp 72 de ore înainte de recoltare.

– există o serie de medicamente care ne pot modifica analizele medicale. De aceea, trebuie să întrebăm medicul care ne trimite la analize dacă trebuie să întrerupem medicaţia sau dacă trebuie doar să comunicăm personalului laboratorului ce fel de tratament urmăm. Există anumite teste care se fac după administrarea unor substanţe sau medicamente cum ar fi: Testul de toleranţă la glucoză (hiperglicemia provocată) care se face după administrarea de glucoză sau testele în dinamică (de stimulare sau inhibare) pentru diferiţi hormoni.
Recoltarea secreţiilor provenite din zona genitală la femei impune încetarea administrării unor tratamente endovaginale, a irigaţiilor vaginale, precum şi a contactului sexual cu 48 de ore înaintea prelevării probelor. În cazul secreţiei uretrale, pacientul nu trebuie să urineze cu o oră înainte de recoltare.
Înaintea efectuării testului, ultimul consum de alimente trebuie să fie cu cel puţin 10h, dar nu mai mult de 16h. Este permisă ingestia unor cantităţi mici de apă. Pacientul trebuie să aibă o dietă normală în ultimele 72h (>150g glucide/zi şi abstinenţă de la alcool).

ESTE INTERZIS FUMATUL ŞI EFORTUL FIZIC PE DURATA EFECTUĂRII TESTULUI.

ADULŢI: Se vor administra în interval de 5 minute 75g glucoză anhidră dizolvată în apă rece.

COPII: Cantitatea de glucoză administrată este în funcţie de greutate: 1.75 g/kg corp – maxim 75 g.

GRAVIDE: Nu este necesar ca testul să fie efectuat pe nemâncate, dar nu este permis să mănânce, să bea, să fumeze sau să mestece gumă în timpul testului.

PACIENTUL SE VA PREZENTA CU CANTITATEA DE GLUCOZĂ CORESPUNZĂTOARE TESTULUI SOLICITAT, ACHIZIŢIONATĂ DE LA FARMACIE.
Se spală zona genitală cu apă şi săpun. Pentru a preveni contaminarea probei, evitaţi contactul zonei spălate cu orice obiect (gura recipientului, prosopul, hârtia, lenjeria intimă etc.).

PARTICULARITĂŢI ALE IGIENEI LOCALE ÎN FUNCȚIE DE SEX
Bărbați:
- Se retractează prepuţul pentru a decalota complet glandul. - Acesta se spală abundent cu apă şi săpun, după care se usucă cu două tampoane de tifon sterile, cu utilizare unică, procedând din faţă către fren. - Menţinând în continuare glandul decalotat, se recoltează proba de urină.
Femei:
- La femeile active sexual se recomandă utilizarea unui tampon intravaginal pentru a nu contamina proba urinară cu secreţie vaginală.
- După spălare, zona vulvară decontaminată se şterge cu 2 tampoane de tifon sterile prin mişcare unică din faţă spre spate.
- Se recomandă ca pacienta să îndepărteze cu degetele labiile, astfel încât jetul urinar să nu ia contact cu acestea sau cu părul pubian.

Din prima urină de dimineaţă pacientul va urina o cantitate mică în toaletă şi, fără să se oprească, va colecta în recipientul primit de la laborator urina din jetul mijlociu, atât pentru SUMARUL DE URINĂ, cât şi pentru UROCULTURĂ. Pentru urocultură se foloseşte un recipient care se deschide doar în momentul recoltării probei. Se va evita atingerea recipientului în interior sau de zona genitală.
După recoltare, probele se păstrează la temperatura camerei (18-25°C) şi vor fi aduse la laborator în cel mult 2 ore. În situaţia în care transportul către laborator nu se poate efectua în două ore, proba îşi menţine stabilitatea refrigerată (4°C) pentru maxim 24 ore.

PACIENTUL VA MENŢIONA:
- Dacă este în curs de tratament cu antibiotice sau dacă este urocultură de control după tratament cu antibiotic.
- Dacă proba este recoltată din sondă sau prin puncţie suprapubiană.
Cu o săptămână înainte de recoltare se va opri medicaţia în curs, dacă acest lucru este posibil. De asemenea, cu minim 2, maxim 7 zile înaintea recoltării, pacientul nu trebuie să aibă raport sexual. Sperma va fi obţinută prin masturbare, nefiind recomandată recoltarea în urma unui contact sexual sau în prezervativ.

COLECTAREA PROBEI
- Pacientul urinează.
- Îşi spală mâinile şi penisul cu săpun pentru a reduce riscul de contaminare a probei cu flora comensală a pielii.
- Se clăteşte penisul cu apă din abundenţă pentru înlăturarea urmelor de săpun.
- Se usucă mâinile şi penisul cu un prosop de unică folosinţă.
- Pacientul ejaculează în containerul steril.

Se va colecta întreaga cantitate de spermă în recipientul steril. În cazul probelor recoltate extern laboratorului Synevo, pe cererea de analize trebuie menţionate dificultăţile întâmpinate în recoltarea probei, precum şi intervalul de timp dintre recoltare şi predarea probei în laborator.
În situaţia în care prima fracţie ejaculată nu a fost colectată în container, concentraţia de spermatozoizi/ml de spermă poate fi sc zută, influenţând rezultatul final. În cazul probelor recoltate incomplet se recomandă o nouă recoltare după o abstinenţă de 2-7 zile.

SPERMOCULTURĂ: după recoltare, recipientul se păstrează la 20-37°C şi va fi adus în laborator în maxim 3h.
SPERMOGRAMĂ: după recoltare, recipientul se păstrează la 37°C şi va fi adus în laborator în maxim 30 minute.

ATENŢIE: Pentru detalii cu privire la programul de primire a probelor puteţi suna la numărul de telefon al laboratorului din oraşul dumneavoastră.
Timp de o saptămână înainte de recoltare, pacientului nu i se administrează bariu, uleiuri minerale, bismut, Metamucil, compuşi cu magneziu, laxative. Totodată, acesta NU trebuie să folosească supozitoare sau creme lubrifiante.

ALIMENTAŢIE
Cu 72h înainte de recoltare, se recomandă un regim alimentar zilnic cu 50-60g unt (50150g grăsimi/zi), 100-200g carne roşie, 500ml lapte, 200-300g cartofi, 100g pâine şi abstinenţă de la alcool. Pentru copii se recomandă un regim constant care să includă o cantitate suficientă de grăsimi şi carne roşie.

PENTRU A PREVENI CONTAMINAREA PROBEI, SE EVITĂ CONTACTUL PROBEI CU URINA, HÂRTIA IGIENICĂ ETC.

Recoltarea se poate face din materiile fecale emise în orice moment al zilei, câte o porţiune de mărimea unei alune din 3 locuri diferite ale bolului fecal (max. jumătate de recipient).

PROBA SE TRANSPORTĂ CĂTRE LABORATOR IMEDIAT DUPĂ RECOLTARE. DACĂ ACEST LUCRU NU ESTE POSIBIL, SE PĂSTREAZĂ LA 2 – 8°C.
Pacientul va evita consumul de alcool şi antiinflamatoare nesteroidiene (aspirină, diclofenac, indometacin, ibuprofen, piroxicam) cu 48 de ore înainte de recoltare. Recoltarea se poate face din materiile fecale emise în orice moment al zilei, câte o porţiune de mărimea unei alune din 3 locuri diferite ale bolului fecal (max. jumătate de recipient).

Este contraindicat contactul probei cu apă sau urină.

Nu se recomandă recoltarea în următoarele situaţii:
La femei în perioada menstruaţiei sau la mai puţin de 3 zile de la terminarea menstruaţiei.
La pacienţi cu leziuni hemoroidale sângerânde.
La pacienţi cu hematurie.

Proba are stabilitate 24 ORE la temperatura de 2°C – 8°C.
COLECTAREA MATERIILOR FECALE PENTRU DETECTAREA PARAZIŢILOR TREBUIE EFECTUATĂ:

- Înainte de examenul radiologic gastrointestinal baritat sau la 10 zile după efectuarea acestuia.
- La cel puţin două săptămâni de la administrarea de antibiotice (metronidazol sau tetraciclină).
- La minim o săptămână de la administrarea de uleiuri minerale, bismut, antidiareice şi preparate.

RECOLTARE
Pentru recoltare folosiţi recipientul adecvat. NU se utilizează recipiente cu mediu de transport. Recoltarea se poate face din materiile fecale emise în orice moment al zilei, câte o porţiune de mărimea unei alune din 3 locuri diferite ale bolului fecal (max. jumătate de recipient).

ESTE CONTRAINDICAT CONTACTUL PROBEI CU APĂ SAU URINĂ.

După prelevare se recomandă ca proba să ajungă la laborator în cel mai scurt timp pentru examinare. Proba are stabilitate 24h la 2°C – 8°C.
Din cauza eliminării intermitente a paraziţilor în fecale, pentru a exclude o infecţie parazitară intestinală, se recomandă:
EFECTUAREA A MINIMUM 3 EXAMENE COPROPARAZITOLOGICE RECOLTATE LA INTERVALE DE 7-10 ZILE.
Excepţie o reprezintă suspiciunea de infecţie amoebiană pentru care sunt recomandate 6 examene coproparazitologice.
Trei examinări sunt recomandate şi, în caz de verificare a eficienţei terapiei după tratamentul unor parazitoze intestinale, trebuie recoltate la 3-4 săptămâni de la terminarea acestuia pentru protozoare şi 5-6 săptămâni pentru specii de Taeniae.

Vă rugăm să menţionaţi la predarea probei în recepţie principalele semne şi simptome clinice, precum şi istoricul unor eventuale călătorii în zone endemice pentru anumite infecţii parazitare.
Coprocitograma reprezintă examinarea microscopică a materiilor fecale în vederea orientării diagnosticului între diareea de tip infecţios şi cea de tip toxigen.

Se recomandă ca proba să fie examinată în cel mai scurt timp de la prelevare.

DETECTAREA DE ANTIGENI CUPRINDEȘ
Virusuri: Norovirus, Adenovirus şi Rotavirus
Bacterii: Helicobacter pylori, Campylobacter spp., Clostridium difficile toxina A şi B
Paraziţi: Giardia duodenalis


CARACTERISTICI GENERALE DE RECOLTARE
- Probele se recoltează în recipiente fără mediu de transport, special destinate scopului.
- Se evită contaminarea cu urină, apă din toaletă sau hârtie igienică.
- Se recoltează din porţiunile modificate mucopurulente şi/sau sanguinolente.
- În cazul scaunelor lichide se prelevează cu spatula din interiorul recipientului aproximativ 2-3 ml de probă.
- În cazul scaunelor semilegate se prelevează o cantitate de mărimea unei alune, din 3 zone diferite ale bolului fecal.

PROBA ARE STABILITATE 24H LA TEMPERATURA DE 2-8°C.
Pacientul trebuie să evite cu 72h înaintea recoltarii fumatul, consumul de cafea, ceai, ciocolată şi fructe (în special banane) şi substanţe care conţin vanilie.

SE VOR EVITA STRESUL FIZIC ŞI PSIHIC. ESTE RECOMANDATĂ ÎNTRERUPEREA MEDICAŢIEI CU O SĂPTĂMÂNĂ ÎNAINTEA RECOLTĂRII.

SE RECOLTEAZĂ URINA DIN 24 DE ORE, ASTFEL:

În dimineaţa respectivă, pacientul urinează şi nu păstrează această urină. Apoi, într-un vas curat de 2-3 litri, se colectează toate emisiile de urină până în dimineaţa următoare, inclusiv.

Urina recoltată se omogenizează (prin agitare), se măsoară întreaga cantitate şi se reţin aprox. 100ml într-un pahar de plastic de unică folosinţă pentru urină.

În timpul colectării, proba se păstrează la o temperatură cuprinsă între 2°C-8°C. Recipientul trebuie adus în laborator imediat după recoltare.
Examenul bacteriologic al sputei este principala metodă care stabileşte cu exactitate diagnosticul în pneumoniile bacteriene şi fungice. Prelevarea sputei se recomandă a fi efectuată înaintea administrării de antibiotice. Se poate recolta sputa expectorată sau, sub îndrumare medicală, sputa indusă.

SPUTA EXPECTORATĂ
- Prelevarea sputei se face din expectoraţia de dimineaţă prin tuse spontană, profundă.
- Înaintea prelevării se recomandă clătirea energică a gurii şi gargara cu apă fiartă şi răcită.
- Se va insista asupra obţinerii sputei propriu-zise prin tuse profundă şi nu a salivei sau a secreţiilor nazale.
- Produsul expectorat este prelevat într-un recipient steril cu gura largă şi capac ermetic.
- Proba trebuie adusă în laborator în maxim 2h de la recoltare.
- Stabilitatea probei se poate prelungi 24h prin păstrarea la 2 – 8°C.

SPUTA INDUSĂ
- Metoda se recomandă pacienţilor care nu pot expectora (femei, copii şi pacienţi imobilizaţi la pat).
- Pacientul este rugat să clătească cavitatea bucală cu apă, după perierea energică a gingiilor şi limbii.
- Cu ajutorul unui nebulizator, pacientul este pus să inhaleze aerosolii unei soluţii sterile de 3-10% NaCl, timp de aproximativ 10 minute sau până când este declanşat reflexul de tuse.
- Produsul expectorat este prelevat într-un recipient steril cu gura largă şi capac ermetic.
- Proba trebuie adusă în laborator în maxim 2h de la recoltare.
- În cazul acestui tip de prelevare, stabilitatea probei se poate prelungi 24h prin păstrarea la temperatura camerei.

La predarea în recepţie a probei de spută indusă sau expectorată vă rugăm să menţionaţi dacă recoltarea s-a făcut sub tratament cu antibiotic şi dacă proba provine de la pacient diagnosticat cu fibroză chistică.
Zona genito-urinară a copilului trebuie curăţată cu apă şi săpun. În cazul băieţilor se decalotează şi se spală cu apă şi săpun şi glandul, apoi se şterge cu o compresă sterilă de la uretră către exterior. Părintele trebuie să se asigure că zona pubiană şi cea perineală sunt uscate.

NU SE APLICĂ CREME, ULEIURI SAU PUDRE PEDIATRICE.

Pe zona genito-urinară se ataşază ferm punga pediatrică de recoltare a urinei, astfel: se dezlipeşte banda protectoare din jumătatea inferioară a pungii şi se fixează porţiunea adezivă la nivelul perineului, astfel încât rectul să rămână în afara punguţei.
Când jumătatea de jos a pungii este fixată, se dezlipeşte partea superioară a benzii şi se continuă aplicarea porţiunii adezive, asigurându-se că orificiul urinar a fost inclus în pungă. Trebuie verificat ca zona adezivă să fie bine prinsă pe toată lungimea. Se verifică containerul periodic – la 15 minute.

Imediat după ce copilul urinează în punga de recoltare, aceasta se dezlipeşte şi se introduce în urocultor; se transportă către laborator în maxim 1,5-2h de la recoltare.

FOARTE IMPORTANT! DE EVITAT:
- Contaminarea probei de urină prin transferul ei din punguţă în recipientul de plastic. - Recolta din pampers sau oliţă. - Contaminarea ca urmare a duratei de timp mai mare de 2h de la recoltare până la transportul la laborator.

Va trebui specificat dacă sugarul este în curs de tratament cu antibiotice sau dacă este urocultură de control după tratament cu antibiotic.
Se recomandă ca proba să fie recoltată înaintea administrării de antibiotice. De asemenea, se va evita contaminarea cu apă, urină sau hârtie igienică.

Se foloseşte tamponul din kit pentru a preleva din porţiunile semnificative – muco-purulente sau sanguinolente sau, dacă acestea lipsesc, se recoltează prin rotirea tamponului în trei zone diferite ale bolului fecal, până când fibrele acestuia sunt complet acoperite de produs.
În cazul probelor lichide se imersează tamponul în scaunul lichid până când acesta este complet îmbibat.
În cazul scaunelor solide se roteşte tamponul în porţiunile modificate, până la umplerea fibrelor cu produs patologic.

introduce tamponul în interiorul recipientului, se rupe codiţa acestuia în dreptul semnului şi se înfiletează capacul cât mai etanş.

- Se va asigura că mediul de transport lichid NU se varsă în timpul acestor manevre.
- NU se introduce o cantitate mai mare de fecale în recipient, deoarece doar proba imersată în lichid este stabilă.


Transportul către laborator se poate face în aceeași zi cu recoltarea sau a doua zi dimineața, fara a depași insa 24h de la recoltare, timp in care proba se pastreaza la temperatura camerei.

PROBA NU SE PĂSTREAZĂ LA FRIGIDER.
Se omogenizează (prin agitare) urina recoltată, se măsoara intreaga cantitate si se rețin aproximativ 100ml, în pahar de plastic de unică folosință pentru urină.

În dimineața respectivă, pacientul urinează și nu păstrează această urină. Apoi, intr-un vas curat, de 2-3 litri, se colectează toate emisiile de urină, până în dimineața următoare, inclusiv.

Cu 2-4 săptămâni înaintea recoltării, este de preferat să se întrerupă orice medicație care poate interfera cu testarea porfirinelor.

PROBA
- Se transportă către laborator în aceeași zi.
- Se păstrează la 2-8°C în timpul colectării şi ulterior.
- De asemenea, se va evita expunerea la lumină a probei prin acoperirea completă atât a recipientului de recoltare, cât şi a celui de transport/stocare cu ajutorul unei folii de aluminiu.
În dimineaţa respectivă, pacientul urinează şi nu păstrează această urină. Apoi, într-un vas curat de 2-3 litri, se colectează toate emisiile de urină până în dimineaţa următoare, inclusiv. Urina recoltată se omogenizează (prin agitare), se măsoară întreaga cantitate şi se reţin aprox. 100ml într-un pahar de plastic de unică folosinţă pentru urină.

În timpul colectării, proba se păstrează la o temperatură cuprinsă între 2°C - 8°C. Recipientul trebuie adus în laborator, imediat după recoltare.
Înaintea administrării de antibiotice, se recoltează din porţiunile mucopurulente sanguinolente o cantitate de mărimea unei alune, din cel puţin 3 zone diferite ale bolului fecal.

Recoltarea are loc în recipient steril special destinat scopului, evitându-se contaminarea (cu urină, apă din toaletă sau hârtie igienică etc.).

După recoltare, produsul patologic este imersat in mediu de transport, cu ajutorul lopățelei atașate capacului recipientului.

Proba poate fi menţinută la temperatura camerei (15-25°C), iar transportul către laborator trebuie făcut în maxim 24h de la recoltare.

PROBA NU SE PĂSTREAZĂ LA FRIGIDER.
ALIMENTAŢIE
Se va evita consumul de banane, ananas, prune, kiwi, pepene galben, nuci, cacao, roşii, avocado, vinete, cu 72 ore înaintea recoltării (deoarece aceste alimente conţin serotonină).
De asemenea, cu 3 zile înainte de recoltare, este de preferat să se întrerupă medicaţia care poate produce interferenţă: acetaminofen, salicilaţi, fenacetin, naproxen, clorpromazină, imipramină şi inhibitori de monoaminoxidază.

RECOLTARE – URINĂ 24H
La ora 7 dimineaţa pacientul urinează şi nu păstrează această urină. Apoi, într-un vas curat de 2-3 litri, se colectează toate emisiile de urină până în dimineaţa următoare, inclusiv. Se omogenizează (prin agitare) urina recoltată, se măsoară întreaga cantitate şi se reţin aprox. 100ml într-un pahar de plastic de unică folosinţă pentru urină.
În timpul colectării, proba se păstrează la o temperatură cuprinsă între 2°C – 8°C. Recipientul trebuie adus în laborator imediat după recoltare.

RECIPIENT DE RECOLTARE
Vas de 2-3 litri şi recipient din plastic de unică folosinţă, pe care se notează cantitatea totală de urină din 24h. Cantitatea recoltată – 100ml.